Pozor na plagiáty, mnohdy jde o zdraví

Plagiáty vypadají mnohdy na první pohled věrohodně, ale ve skutečnosti se liší nejen výkonem a objemem motoru, ale i dalšími komponenty, které jsou z levných a nekvalitních materiálů. Většinou jde o levné pily s přelepenou značkou.

Odlišit originál od kopie je pro neprofesionála velmi složité. Skutečnou jistotu dají jen autorizovaní prodejci a jejich servisní střediska. Ty dokážou zjistit, zda jde opravdu o originál, kdy byla pila vyrobena i pro který trh byla určena. U nových výrobků máte jedině zde jistotu, že nekoupíte zajíce v pytli.

Pochybných prodejů je přitom mnoho a lidé se stále nechávají nachytat, když je zaslepí výhodná koupě silné pily za podezřele nízkou cenu. Velké nebezpečí znamená i nákup přes internet, jelikož značkové výrobky nemohou být prodávány mimo oficiální síť autorizovaných prodejců. Jejich seznam je přímo na oficiálních stránkách Husqvqrna.cz a zde lze dokonce vyhledat, který prodejce je k vám nejblíže.

Husqvarna navíc ctí pravidlo, že servisní střediska v ČR budou servisovat pouze pily prodané na českém trhu. Když tedy zakoupíte pilu od neautorizovaného prodejce, který jí získá v zahraničí, budete si ji muset opravit sami.

V minulých letech zabavili například čeští celníci zásilku řetězových pil z Číny, které napodobovaly značkové výrobky. Škoda se odhadovala na necelých třicet milionů korun, takže podle toho lze usoudit, že nešlo o ojedinělé kusy a černí výrobci se snažili trh s plagiáty doslova zaplavit. Plagiáty přitom mohly ohrozit zdraví uživatelů.

Jedinou jistotou je proto nakupovat jedině u autorizovaných prodejců renomovaných značek.